Zmrzlina skutočne neodmysliteľne patrí k dlhým letným dňom. Veď kto by odolal chutnej a osviežujúcej pochúťke, ktorá robí aj tie najhorúcejšie dni o niečo znesiteľnejšie? Aj preto sme sa rozhodli vyspovedať jeden z obľúbených podnikov Novozámčanov aj návštevníkov z okolia. Poďte sa spolu s nami pozrieť do zákulisia výroby Remeselnej zmrzliny.
Za chutnými letnými pochúťkami stojí rodinné úsilie. Majiteľka Katalin Hamran Šuminová svoju zmrzlinovú prevádzku udržuje v obehu za pomoci svojho manžela a svokra – obaja sa živia ako cukrári. Veľmi dôležitou časťou tímu je aj ich 5-ročný synček, ktorý zastáva pozíciu hlavného kontrolóra kvality.
Podnikavá rodinka sa do Nových Zámkov presťahovala pred piatimi rokmi. Až tu k nim prišiel impulz na otvorenie vlastnej zmrzlinárne.
„Zmrzlinu mám veľmi rada a keď som si chcela dať kvalitnú zmrzlinu, vždy sme museli vycestovať mimo mesta. Vtedy som pochopila, že poctivá zmrzlina v našom okolí veľmi chýba,“ povedala Katalin.
Rodinná zmrzlináreň sa však nenachádzala v Nových Zámkoch od úplného začiatku. Prvý rok fungovala vo Dvoroch nad Žitavou. Katalin bola v tej dobe ešte zamestnaná ako manažérka v inej firme. „Zmrzlinu som vtedy pripravovala ráno pred prácou a po práci. Počas víkendov som ju predávala.“ Potom ale prišli problémy s predĺžením nájomnej zmluvy priestorov zmrzlinárne. S manželom dlho váhali ohľadom ďalšieho postupu. Nakoniec sa rozhodli svoje podnikanie naplno rozbehnúť v Nových Zámkoch: „Po rokoch však môžeme skonštatovať, že vtedy bolo naše rozhodnutie rizikom, ale dnes už vieme, že to bolo správne rozhodnutie.“
Pozitívne ohlasy od miestnych na seba nenechali dlho čakať. Najväčšou motiváciou sa stali práve zákazníci. Vo veľkej miere sú to ľudia, ktorí „podľa ich slov zmrzlinu vôbec neobľubovali, no tej našej nevedia odolať.“
Ako vlastne vznikol názov Remeselnej zmrzliny? Podľa slov majiteľky ide o preklad z talianskych slovíčok Gelato artigianale. „U nás v krajine sa tento názov doposiaľ nepoužíval,“ dodáva jedným dychom. Ide však o pomenovanie, ktoré v mnohých zákazníkoch vyvoláva záujem a zvedavosť: „Často sa pýtajú, prečo sa tak voláme a tu máme priestor im vysvetliť, prečo je naša zmrzlina iná a výnimočná.“
Určite všetci máme svoju najobľúbenejšiu príchuť zmrzliny. Od klasických až po nové a stále originálnejšie – fantázii chutí sa medze nekladú. Iba málo zmrzlinární ale funguje na želanie zákazníkov. V Remeselnej zmrzline sú zákazníci a ich priania na prvom mieste. Ak si niekto praje konkrétnu príchuť, ktorá ale nie je v ponuke, na ďalší deň si ju môže prísť s radosťou vychutnať.
Problémom sa pre podnikavú rodinku nestalo ani zvyšovanie cien, keďže s radosťou vyhlasujú, že „naša zmrzlina je taká istá, ako prvý deň, keď sme otvorili. Ani pri zvýšených cenách neupustíme z kvality, základ varíme z čerstvého mlieka, čerstvej smotany a ovocné sorbety vyrábame výhradne z ovocia.“
Nápady na rôznorodé príchute zbierajú z rôznych kútov. Ako sami hovoria: „Inšpiráciou pre nás je všetko, čo niekde ochutnáme a hneď to vyskúšame ako jednotlivé kombinácie chutí chutia v zmrzline.“ Veľkou inšpiráciou sa stali aj samotní zákazníci. Na ich želanie už pripravili napríklad príchute ako „nugát, margot, raffaello a zaradili sme ich do našej ponuky.“ Medzi toľkými novinkami sa nestratia ani klasické príchute ako čokoláda, citrón, jahoda, vanilka a slaný karamel. Čoraz väčšej obľube sa tešia aj varianty pistácie, manga a takisto zmrzliny vo vegánskom prevedení.
Zmrzlinárne po letnej sezóne svoje brány zväčša zatvárajú. V prípade Remeselnej zmrzliny to ale uplynulé roky nebola tak celkom pravda. Za posledné 3 roky po ukončení letnej sezóny pripravovali rôzne chutné zákusky a dezerty. „Žiaľ, tento rok sa tomu pravdepodobne nebudeme venovať z dôvodu rapídneho zvyšovania cien surovín a energií,“ dodáva Katalin ľútostivo.
Majiteľom Remeselnej zmrzliny v Nových Zámkoch by sme sa týmto chceli veľmi pekne poďakovať za ich čas a ochotu. Do ďalšieho podnikania im želáme len to najlepšie, hlavne mnoho spokojných zákazníkov.
„Ďakujeme za váš záujem o našu zmrzlináreň a ďakujeme našim verným zákazníkom, že u nás nakupujú a veľmi nás tešia ich milé slová, ktorými chvália našu zmrzlinu a utvrdzujú nás v tom, že to, čo robíme má význam,“ odkazuje Katalin Hamran Šuminová ich verným zákazníkom.
Rozhovor: Bc. Stella Hamranová
Foto: Remeselná zmrzlina