Prišla, napiekla, zvíťazila – show Pečie celé Slovensko vyhrala Novozámčanka Lucka!

Ľudia 13.12.2022

Druhá séria obľúbenej pekárskej show Pečie celé Slovensko dorazila v nedeľu 11. decembra do svojho cieľa. V poslednej epizóde si sily zmerali tri finalistky, ktoré súťažili o titul majsterky amatérskych pekárov. Porota to nemala vôbec ľahké, súťažiace sa posledných troch výziev chopili so skutočnou gráciou a talentom, no zvíťaziť mohla iba jedna. To sa napokon podarilo Novozámčanke Lucke Gyenesovej.

Ako sa jej v súťaži páčilo, čo ju táto skúsenosť naučila a aké boli jej pocity tesne po vyhlásení víťaza? Toto všetko (a ešte omnoho viac) sme sa opýtali priamo Lucky.

Hoci dnes Lucka žije v Nových Zámkoch, je rodáčka z obce Hul, kde vyrastala aj so svojou sestrou. Bývalá žiačka Gymnázia v Šuranoch je dnes šťastnou manželkou a maminou dvoch detí – syna Tiborka a dcérky Lilianky. Okrem toho je Lucka nadšenou zberateľkou cukrárskych kníh, údajne ich má už okolo 100. „To je taká moja úchylka sladká,“ dodáva na tému svojej zbierky.  Vo voľnom čase miluje cestovanie s rodinou po svete, s manželom a deťmi na cesty vyrážajú vždy, keď im to práca a čas dovolia.

Luckin charakter si počas vysielania diváci veľmi obľúbili. Sama o sebe hovorí, že je „bláznivá žienka čo miluje pečenie. Každú voľnú chvíľku som začítaná v kuchárskych knihách a hľadám, čo nového skúsim upiecť.“ Je teda naozaj zrejmé, že pečenie je neoddeliteľnou súčasťou jej života. Veľké pričinenie na tejto záľube má jej babinka Anička z Hula, ale aj druhá babinka Milka z Černíka. „A ako to býva, pri babičkách, vždy sa niečo vypekalo a vyváralo. Čiže k pečeniu ma doviedli ony dve,“ spomína Lucka na svoje dve najväčšie inšpirácie z detstva.

Hoci jej bolo pečenie blízke odmalička, do jeho tajov začala intenzívnejšie prenikať až po svadbe a počas materskej dovolenky. Dovedna si tak svoje pekárske umenie zdokonaľuje už pomaly 17 rokov. Ako sa však hovorí, aj majster tesár sa niekedy utne. Aj Lucka musí v kuchyni čeliť rôznym výzvam, medzi jej najväčšie patria stále populárnejšie makrónky. Podľa jej slov s nimi „bojovala skoro rok a dodnes sa stane , že sa mi sem tam nepodaria. Ovplyvňuje ich toľko faktorov, od počasia, múky, cukru, vajec… je toho milión.“

No hoci ide o tak náročný recept, je Luckin obľúbený, spolu s tortami na rôzne príležitosti. „Nemusím kysnuté sladké koláče a pečivo. Nemám na to trpezlivosť. Čakať, či to dobre a správne vykysne, pri sladkom je to zložitejšie…“ dodáva na margo receptov, ktorých pečenie jej až takú radosť nerobí. „Je to sranda, lebo mám rada kváskové chlebíky a aj ich robievam, tam mi to niekedy aj dvojdňové kysnutie nevadí.“

A aká teda bola Luckina cesta k podaniu prihlášky do show Pečie celé Slovensko? Za všetkým stála túžba získať podpisy od porotkýň – Jožky Zaukolcovej a Petry Tóth. „Ja som chcela len mať podpísané knihy od Jožky a Peťky. Preto som poslala prihlášku a dúfala, že ma pozvú na kasting a vyšlo to,“ spomína Lucka. Pred ich prvým stretnutím ju trápili veľká neistota a tréma, ale z kastingu napokon odchádzala spokojná a šťastná. Samozrejme, aj s vytúženými podpismi a krásnym venovaním. Ako hovorí „bola som najšťastnejšia na svete. Ani som len netušila, že neskôr mi zavolajú ohľadom postupu do ďalšieho kola.“

Lucka nám prezradila aj to, ako prebiehal samotný kasting. Všetci vybraní účastníci „mali priniesť jeden cukrársky a jeden pekársky výrobok. Ja som niesla moje maľované makrónky a kváskový chlebík s pomazánkami. Bolo to počas kovidu a na kastingu som sa stretla len s dvomi žienkami, ktoré boli predo mnou a po mne. Bolo to dosť prísne kontrolované kvôli vtedajším bezpečnostným opatreniam. Popravde neviem, koľko ľudí bolo na kasting celkovo prihlásených.“

Napriek stále neľahkej epidemiologickej situácii ale všetko dopadlo dobre a Lucka sa ocitla medzi dvanástimi vybranými uchádzačmi, ktorí postúpili. Natáčanie jednotlivých častí sa odohrávalo na rovnakom mieste, aké už diváci poznali z prvej série – Theresia Chateau v Bernolákove. „Prvý deň natáčania bol pre mňa šok,“ prezradila Lucka. Najviac ju prekvapilo množstvo kamier a členov štábu, ktorí boli prítomní v tzv. pekárskom stane. „Hneď, ako padla prvá klapka u mňa nastala panika a tréma, hovorila som si – len nech sa ma nikto nič nepýta, ja si budem piecť a dajte mi pokoj. Ale takto to tam nefungovalo, musela som sa osmeliť. Tá knedľa v krku, čo som mala počas 2-3 častí sa postupne stratila a potom to bolo už fajn.“

Ako sme už spomínali, na natáčanie z kastingov postúpilo 12 najlepších amatérskych pekárov. Diváci tak mohli týždeň čo týždeň sledovať priateľstvá, ktoré sa medzi nimi vyvíjali a každým úspechom či neúspechom, postupom alebo vypadnutím silneli. „Boli sme skvelá partia. Polovica bývala na kaštieli a polovica na apartmánoch. Ja som bola apartmánová.“ Luckinou spolubývajúcou bola vždy energická a vysmiata pekárka Lenka Lukačovičová, čo jej prišlo ako šťastie poslané priamo z neba. „Ona ma vždy povzbudzovala, aby som nemala trému. Vždy ma rozosmievala, pri nej nevie byť človek smutný alebo mať zlú náladu.“ Blízko však mala Lucka aj k iným šikovným súťažiacim. Ako spomína „moja krvná skupina boli aj Janka , Tánička, Tomáško, Marián, Domči…. a vlastne  všetci. Vždy večer sme sa stretli u nás na apartmáne a preberali sme, čo kto ako v daný deň urobil a hádali sme, čo bude asi na technickej výzve, ale skoro nikdy sa nám to nepodarilo uhádnuť.“

Ako Lucka už spomínala, jej veľkým snom bolo stretnúť sa s porotkyňami, ktoré bez váhania označila za úžasné pani cukrárky. Jedným dychom dodala, že obdiv a poďakovanie si zaslúži aj francúzska rodáčka, cukrárka Natacha Pacal, ktorá „bola našou mentorkou počas celej doby súťaže. S ňou sme boli v kontakte vo dne v noci a veľmi nám pomáhala a radila.“ O cenné pekárske rady sa so súťažiacimi delili aj priamo porotkyne Jožka a Petra. Práve na ich podnet údajne často museli súťažiaci meniť svoje recepty priamo za pochodu. Mimo natáčania s nimi však v kontakte byť nesmeli. „Zblížili sme sa až po natáčaní a tak to bolo správne nastavené, hlavne to bolo profesionálne z ich strany.“

Lucky sme sa čo-to opýtali aj ohľadom moderátorskej dvojice, ktorá show viedla aj počas prvej série. Známe tváre televíznej obrazovky Milan „Junior“ Zimnýkoval a Juraj Bača mali rovno niekoľko úloh – okrem iného, práve z ich úst sa diváci aj súťažiaci každý týždeň dozvedeli, kto súťaž opustí a kto dostane česť stať sa pekárom týždňa. „Chalani Junior a Jurko… to bola iná kapitola. Chodili za nami v stane každú chvíľku a rozosmievali nás, robili nám dobrú náladu, hovorili vtipy, sem-tam aj neslušné. Boli úplne perfektní.“

Počas každého kola museli súťažiaci pripraviť 3 rôzne pekárske výrobky v troch samostatne hodnotených kolách. Okrem sladkých dobrôt sa museli popasovať aj s niekoľkými slanými. A ktoré zo súťažných zadaní sa pieklo najlepšie Lucke? „Ja som mala rada všetky recepty, či už v osobnej alebo kreatívnej výzve. Najviac ma vytrápili tie moje vajíčka, ktoré som zabudla namočiť do čokolády. Preto z nich vznikli moje nezabudnuteľné vajíčka na mäkko.“

Veru, nie všetky recepty sa súťažiacim podarili podľa ich očakávaní. Ale to k pečeniu patrí, občas sú cesto a jeho jednotlivé ingrediencie naozaj nevyspytateľné. V takej chvíli je ale veľmi dôležité nevzdávať sa a nestrácať elán. „Ja stále hovorím, že aj keď sa niečo nepodarí, netreba vešať hlavu, ale treba sa nato pozerať aj z inej  strany. Mňa to naučilo, ako to najbližšie urobiť správne a už nikdy, keď ich budem robiť, ich nezabudnem namočiť v čokoláde,“ dodáva Lucka na margo svojho malého zakopnutia.

Show Pečie celé Slovensko je inšpirovaná britskou verziou s názvom The Great British Bake Off, ktorá funguje na báze rovnakých pravidiel – skupina šikovných amatérskych pekárov sa v sérii kôl snaží urobiť čo najlepší dojem na dvojčlennú porotu, ktorá na konci rozhodne o víťazovi.

Čo sa Lucke na samotnom koncepte súťaže páčilo úplne najviac?

„Je to jeden krásny projekt o ľuďoch, ktorí si pomôžu, poradia, majú sa radi a nepodrážajú si kolená. Veľa som sa naučila a dalo mi to krásne kamarátstva, ktoré si myslím, že potrvajú veľmi dlho. A to je najviac.“

Medzi divákmi mimoriadne obľúbená a úspešná show sa v nedeľu 11. decembra opäť skončila a v poslednej epizóde sme spoznali dlho očakávaného víťaza. Lucka na tento významný okamih spomína takto: „Počula som samu seba ako dýcham, ako mi bije srdce a cítila som ako ma Janka drží za ruku. Takéto pocity, ako som mala v tom momente, som v živote necítila. Keď povedali moje meno, chcelo sa mi smiať, kričať a plakať zároveň. Bol to neopísateľný pocit šťastia radosti a vďaky. Tajne som snívala že sa možno dostanem až sem a sen sa mi splnil a zrazu to je skutočné a deje sa to.“

Hrdá výherkyňa prezradila, že cukrárskemu umeniu by sa veľmi rada venovala aj v budúcnosti. „Mojim ďalším snom je vlastná výrobnička a možno raz aj cukrárska kniha,“ prezradila Lucka, ktorá svoju lásku k pečeniu zdieľa so svojimi sledovateľmi a fanúšikmi aj na sociálnych sieťach. Na svojej facebookovej stránke snehova_pusinka a instagramovom profile snehova_pusinka pravidelne prezentuje krásne a hlavne chutné pekárske výrobky.

Najkrajšie sviatky roka sú za dverami, preto sme sa čerstvo korunovanej kráľovnej amatérskych pekárov na Slovensku opýtali, ako prebieha vianočné pečenie v jej domácnosti. Lucka na túto úlohu nie je sama, pomocnú ruku jej vždy podajú najbližšie osoby. „Vianočné pečenie u nás prebieha tak, že ku mne príde setra aj maminka a vypekáme 2-3 dni pri poháriku vínka asi 15 druhov všelijakých dobrôt. Vianoce sú u mňa o tomto, že sa môžeme stretnúť, že sa smejeme a máme jedna druhú.“

Lucke by sme sa na záver chceli veľmi pekne poďakovať za rozhovor a ešte raz pogratulovať k zaslúženej výhre. A čo ona odkazuje ďalším amatérskym cukrárom a pekárom? „Len to, že keď vás pečenie baví a milujete ho – pečte!!!! Pečenie je ŠŤASTIE a robíte nim radosť všade naokolo. Nikto nikdy sa na vás nenahnevá za to, že mu upečiete koláčik, bábovku, tortu, hocičo…. len sa na vás usmeje a o tom je pečenie.“

Rozhovor: Bc. Stella Hamranová

Foto: Lucka Gyenesová