Chcete sa preniesť na dovolenku do uličiek talianskeho Neapolu do jednej z tradičných reštaurácií? Máme pre vás dobré správy! Nemusíte totiž nikam cestovať, keďže pravú taliansku kváskovú pizzu alebo domáce cestoviny si po novom môžete vychutnať aj v príjemnom prostredí komárňanskej reštaurácie. Ako vznikla myšlienka priblíženia chutí Talianska a čím je výnimočná kvásková pizza? Prezradil nám samotný majiteľ reštaurácie Banderium.
To, že Roland Vas, majiteľ reštaurácie Banderium, je veľkým fanúšikom všetkého talianskeho je nespochybniteľným faktom. Svoju srdcovku sa rozhodol priblížiť aj Komárňanom a to nie len príjemnou terasou v prímorskom štýle, ale aj rozšírením jedálneho lístka vo svojej reštaurácii. „Ako väčšina ľudí, tak aj ja som počas pandémie prepadol kváskovaniu. Absolvoval som rôzne kurzy a prečítal viacero kníh o kváskovaní a vtedy mi napadlo, že by sme aj týmto spôsobom mohli robiť pizzu,“ hovorí Roland o zrode senu o pečení kváskovej pizze. „Najprv som skúšal kváskovú pizzu len doma. Jej chuť je tak špecifická a luxusná, že som si povedal, že ju musím mať aj v reštaurácii,“usmieva sa Roland.
Napriek tomu, že kvásková pizza nie je žiadnou novinkou vo svete, tak v Komárne a okolí sa na tento husársky kúsok doteraz odvážilo len málo reštaurácií. Proces kváskovania je totiž obtiažny a časovo náročný. Aby Roland a jeho tím dosiahli jedinečnú chuť tejto pizze, tak samotný proces fermentovania trvá 48 alebo až 96 hodín! „Kváskovanie je taká menšia alchýmia. Pre najlepšiu chuť je potrebné odhadnúť správny pomer surovín a čas, kedy sa začne pracovať s cestom.“ Keďže reštaurácia chce ponúknuť komplexný pôžitok z talianskych chutí, tak dôraz kladie aj na kvalitné suroviny. „Všetky naše suroviny sú čerstvé a kvalitné. Také, ako by používali aj v Taliansku. Používame napríklad parmezán a mozarellu, ktoré sú najvyššej kvality. Často sa to odráža aj na cenách pizze, ale sme zástancami toho, že kvalita berie všetko,“ hovorí Roland, pričom približuje aj skutočnosť, že kladie vysoký dôraz na to, aby jeho jedlá korešpondovali s tým, čo uznáva aj on a jeho rodina.
Je známym faktom, že kváskové pečivo má okrem výbornej chuti aj iné prednosti. „Vďaka baktériám mliečneho kvasenia je kvásková pizza a celkovo kváskové pečivo oveľa jednoduchšie stráviteľné ako bežné pečivo. Nespôsobuje plynatosť alebo pálenie záhy a baktérie, ktoré sa pri procese fermentácie vytvárajú, majú tiež pozitívny vplyv na mikroflóru čriev a tak posilňujú imunitný systém,“ približuje Roland poznatky, ktoré sa dozvedel počas svojho štúdia o kváskovom pečení a tiež aj z vlastných skúseností.
Raritou v meste, čo tiež reštaurácia Banderium ponúka, sú talianske cestoviny. Cestoviny sú totiž domáce, ručne vyrábané na základe tradičnej receptúry tak, ako ich robili talianske babičky. „Pri výrobe cestovín pridávame k 1 kilogramu múky 25 vajec.“ Aj toto hovorí o vysokej kvalite, ktorú chce Roland ponúkať vo svojej reštaurácii. Milovníci talianskej kuchyne si tak môžu vychutnať pappardelle alebo ravioli, pričom ponuka sa neustále rozširuje.
Gurmánska jazda v reštaurácii Banderium jednoznačne nemôže ostať bez dezertu. Na jedálnom lístku pravidelne figuruje tiramisu, crème brûlée a lávový koláč s vanilkovou zmrzlinou „Pri varení a pečení nepoznáme žiadne skratky alebo polotovary. Jedlá pripravujeme tak, ako to bolo napísané vo veľkej kuchárskej knihe pravých talianov a pravidelne sa učíme a zdokonaľujeme. Jednoznačne vďačím za to všetko aj svojmu Banderium tímu, ktorý každý deň tvrdo pracuje, aby sme dosiahol svoj cieľ,“ dodáva Roland s úsmevom na záver.
Kúsok z talianskej kuchyne môžete okúsiť aj vlastnými chuťovými bunkami v reštaurácii Banderium v Banderium Hotel Reštaurácia & Pizzeria na Námestí M. R. Štefánika 11, pričom stálu ponuku jedál a denné menu nájdete na Facebookovej adrese Hotel & Restaurant Banderium. Majiteľ Roland Vas a jeho personál sú dostupní na telefónnom čísle 035/773 01 56.